Weaving metoden

weaving metoden

Weaving metoden, weaving är den engelska benämningen för att sy fast löshåret. Det är den hårförlängningsmetod som funnits längst på marknaden. Uppkom på 1950-talet och var den första extensionsmetoden som inte var en peruk. Den började göras bland människor med Afrohår som ville ha långt rakt hår istället för sitt eget lockiga hår.

Weaving metoden

Är en metod där man använder sig av en träns av löshår ”tränslöshår” som har en syddkant som håller ihop alla hårstråna. En träns ser ut som en gardin med hår. Det finns flera olika sätt att göra en weave på, en full weave eller endast några rader för utfyllnad.

 

Fästa weaving

För att fästa en weaving hårförlängning i håret brukar man börja med att fläta flera små tunna inbakade flätor vågrätt på bakhuvudet av det egna håret. För att kunna göra detta bör ditt hår vara runt 15 cm långt eller mer.
För att förstärka flätorna och göra det extra hållbart kan man fläta in lite plasthår. Detta behövs främst för det västerländska håret som ofta är glatt jämfört med Afrohår.
När flätorna är sydda så behöver man en starkare speciell tråd för weaving, samt helst en böjd hårnål så det inte finns risk för skada när man syr.

weaving nål
weaving nål

 

weaving flätor

Hur fungerar weaving metoden?

Insättningsmetoden är likadan överallt men alla gör flätorna olika och syr på olika sätt.

Man kan välja göra flätor på delar av huvudet och lämna sitt egna över hår för att dölja flätorna, eller fläta håret i en fullweave. Då avslutar man ofta överst med en Frontlace för få en naturlig hårbottenlinje. Det är dock mindre vanligt att göra på skandinaviskt hår. Tränsar ger oftast en väldigt naturlig rörelse till håret och man slipper ”råttsvans-effekten” vissa metoder ger upphov till.

Weaving sitter bättre på lockigt än på rakt hår eftersom lockigt hår har mer struktur i sig och håller flätan bättre på plats. Det kräver att man har lite styrka i händerna för att lyckas få till en riktigt bra weave. Flätorna bör sitta tight i hårbotten för att förlängningen inte ska synas och se bra ut.

 

Hur mycket hår behövs till en full weave?

Det är väldigt olika men ska du spara ditt egna hår upptill och dölja förlängningen så brukar ett paket på 100 gram räcka bra . Vill du däremot göra hela huvudet (full weave) brukar vi rekommendera 2-3 paket träns. En träns brukar ha innehålla 100 gram som standard. (men läs på noga innan köp) Och brukar vara ca 1 meter i bredd.

full weave

Vem passar weaving för?

Denna metod passar inte alla huvuden och alla sorters hår. Har man väldigt tunt eget hår kan det vara svårt att kunna täcka en flätad träns. Då den står ut lite från hårbotten och risken då är stor att det egna håret inte räcker till för att göra tillräckligt många flätor.  Då kan man inte sätta in tillräckligt mycket med löshår.

Denna metod passar utmärkt om du har tjockt och lockigt hår, då genom att mycket av ens egna hår har flätas in blir det ingen friktion med löshåret och det hålls trasselfritt och fint.
Weaving passar ändå de flesta och så länge du går till någon som vet vad den håller på med brukar det bli bra. 🙂

weaving träns

Fördelar med weaving

  • Skonsamt
  • Ingen värme används, bara nål och tråd
  • Inga kemikalier behövs och man behöver inte vara orolig för fästena när det kommer till värmeverktyg eller hårinpackning/oljo
  • Passar dig med lockigt hår som annars kanske inte kan ha nailhair och microringar.
  • Billigt tillfälligt alternativ för ”första gången”
  • Weaving metoden är ofta även billigare än många andra metoder
  • Sägs vara den metod som sliter minst på håret om det görs på rätt sätt

 

Nackdelar med weaving

  • Lätt att det både syns och känns för mycket igenom det egna håret om man har tunt hår
  • Inte lämplig för dig som har en känslig hårbotten eller mjäll
  • Du kan inte borsta eller kamma igenom håret från hårbotten då du fastnar i flätorna
  • Om du brukar sätta upp håret är det svårare att sätta i löshår i främre sidopartierna, då det lätt kan synas vid uppsättning

 

Hållbarhet på weaving metoden

På skandinaviskt hår blir fästerna ofta lite mer klumpiga och när det växer ut. Då alla hårstrån inte växer lika fort, så växer tränsen inte rakt ner. Den kan ändra form från rak till lite mer böjlig form. Vi brukar säga att ungefär 2 månader mellanrum bör man fläta om sin hårförlängning.

På afrohår kan man ha sin hårförlängning i lite längre, dels för att håret inte är lika glatt och det brukar därför sitt väldigt bra. När det växer ut så upplevs det inte lika dant som för skandinaver. Det enda som brukar ske är att det inte sitter lika tight i hårbotten.

Vi tappar ca 50-100 hårstrån per dag och har du då haft löshår i 2 månader. Det behövs då en rensning då detta hår inte får falla av naturligt, utan sitter kvar i fästet fastän det har ramlat av från hårroten.
Med tiden bär du inte upp löshåret lika bra längre eftersom det nu ger mer tyngd än vad ditt hår orkar bära upp. Det är därför viktigt att inte överskrida den rekommenderade bärningstiden allt för mycket.

 

 

Hur tar man bort det weaving?

Att ta bort en sådan hårförlängning är mycket enkel då håret endast har satts i med tråd. Så länge man ser tråden kan man lätt sprätta upp tråden med en vanligt uppsprättare (sådan man har när man har i sykitet). Du ska helst inte använda sax då det är lättare att man klipper bort för mycket (typ ditt egna hår). Man ska bara sprätta upp stygnen som håller fast tränsen på flätan. Sedan lossar man flätan och borstar igenom håret.
Man bör helst låta hårbotten vila 2 veckor innan man sätter in det igen. Löshåret är bara att återanvända om man har skött det rätt och det ser bra ut. På grund av flätorna andas inte hårbotten lika bra och det är mycket viktigt att skölja den noga vid tvätt för att få bort schamporester.

weaving metoden

weaving flätor

Som alltid när det gäller löshår är bra hårvård för alltid bra att införskaffa.

Lär dig grunderna om hårförlängning!